Skusenosti a rady ak predavate auto

Aktuálne témy
Moje fórum: Dnes je 26. apríl 2024, 22:33

Autor
Správa

1 prispevkov
#1. Skusenosti a rady ak predavate auto (20. október 2015, 11:25)

Potom, co sme v tomto fore nasli cenne upozornenia, ale aj matuce neuplne alebo nie celkom pravidve informacie ako riesit problem, ked v dobrej viere kupujucemu date technicak, a nasledne ho neviete dokopat k odhlaseniu, si dovolime zosumarizovat najdolezitejsie fakty.
1. Pri predaji auta sa nespoliehajte na to, ze ukony na DI spravi kupujuci na DI za vas na zaklade splnomocnenia.
Zmena majitela nenastava na zaklade kupnopredajnej zmluvy, ale az na zaklade zmien v evidencii vozidiel na DI, dovtedy mate vsetky povinnosti majitela a drzitela vozidla. vratene povinnosti platit poistenie. Takze technicky preukaz rozhodne z ruk nedavajte, novy majitel dostane od vas fotokopiu technicaku a pri pripadnej kontrole sa preukaze nou a svojou kopiu kupnopredajnej zmluvy. Po odhlaseni auta zo seba, si spravite fotokopiu odhlaseneho technicaku (uschovat pre vlastnu potrebu, plus jedna kopia pre poistovnu), a tak ho posuniete novemu majitelovi. Kopiu odhlaseneho technicaku posielate do poistovne spolu s vypovedou zmluvy, vratia vam nespotrebovane poistne k dnu odhlasenia technicaku. Takze dristy kupujuceho, ze ak neodhlasite auto do 15 dni nie su sankcionovane, su sice pekne, ale sankciou je v tomto pripade platenie poistiek za auto, ktore nemozte vypovedat z dovodu zmeny vlastnika. To, kedy a ci vobec novy majitel auto na pzp nahlasi, vas po odhlaseni zo seba (z vlastnictva aj z drzby) pre vas vobec nema vyznam.
2. Cize odhlasujete sam, ziadne splnomocnenie. Ak uz chcete ist touto cestou, splnomocnite len na konkretny ukon, pre konkretnu urad, konkretnu osobu - kupujuceho s rc, cislom OP, Adresou. Idealne s uvedenim platnosti splnomocnenia do konkretneho datumu. Ziadne bianko splnomocnenia, ziadne vseobecne splnomocnenia na vsetkomozne a vsademozne, s moznostou presunut splnomocnenie na dalsiu osobu, ako sa to pokusali podstrcit nam....
3. Ak ste uz kupujuceho splnomocnili, a v dobrej viere ste mu dali technicke preukazy, a on sa k nicomu nema, mate moznost podla obcianskeho zakonnika splnomocnenie vypovedat. Jednoducho mu oznamite, ze dane splnomocnenie odvolavate - idealne dokazatelne - ale nemusite postou, staci aj smskou alebo mailom. Pre istotu o odvolani splnomocnenia informujte aj konkretnu instituciu (DI) - nam potvrdili, ze sme ich o tom informovali.
4. Este stale sa potrebujete dostat k technicaku, aby ste mohli spravit odhlasenie. Kedze na DI ste stale evidovany ako vlastnik, z ich hladiska je auto stale vase, a su to vase doklady, ktore vam kupujuci zadrziava a nechce vydat. Takze ho vyzvite, aby vam vratil VASE doklady. Ak tak nespravi, neostava Vam nic ine, len ist na DI nahlasit, ze Vam niekto zadrziava doklady (nespravili ste nic nelegalne, kedze splnomocnit niekoho na prepis, a z toho dovodu mu dat do ruky technicak je uplne legalne), poziadate o nove, co vas bude stat 30 euro, ale do 2 dni mate nove doklady, odhlasite si auto, odhlasite si poistky a mozete kludne spat.

Vela stastia

4 0
Nahlásiť
Prejsť na fórum:
Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Fórum / Predaj vozidla / Skusenosti a rady ak predavate auto