Porada, jazdim malo

Aktuálne témy
Moje fórum: Dnes je 5. november 2025, 16:13

Autor
Správa

5 prispevkov
#1. Porada, jazdim malo (23. september 2013, 22:57)

Zdravim, mam takyto problem. Jazdim rocne asi 12.000km, zvacsa kratke trate. Napr. do prace 12km a vypinam motor. Mam 7 rokov Fiat Brava 1.4 12V, uplne bezporuchove auto (aj ked ma mnohi odhovarali od jeho kupy), mne slape ako hodinky, kupil som ho v Nemecku, ked malo 119.000km. Teraz mam 199.245. ALE k veci: to auto mi na tie moje trasy zerie 7.2 l v lete, ale v zime az okolo 9-9.5l benzinu.
Takze chcem si kupit nieco ine, uvazujem nad VW Passat 2.0 tdi, r.v. 2008. Znami ma vsak odhovaraju, ze ten motor budem nicit na take kratke vzdialenosti, ze budem mat vysoke servisne naklady. Turbo, vstreky, cerpadla, ap... Co si o tom myslite? Mne vyslo, ze pri spotrebe 6l nafty usetrim rocne 450e.

0 0
Nahlásiť

77 prispevkov
#2. RE: Porada, jazdim malo (24. september 2013, 16:48)

DPF stojí cca 500 € to je 1.rok a nič si neušetril
jeden vstrek repasácia cca120 € sú 4 2.rok nič si neušetril
repasácia turba s prácou a EGR cca 500€ 3. rok nič si neušetril
dvojhmota plus repas prednej nápravi kvôli tažkému dieselu cca 500 € 4. rok nič si neušetril
5 . rok auto má 200 000 nič si zatial neušetril auto medzičasom stratilo na hodnote 3 000 €
6. rok ukradnú ti ho

0 0
Nahlásiť

5 prispevkov
#3. RE: Porada, jazdim malo (24. september 2013, 21:12)

Normalne som sa zasmial :-) . Odpis jak mraky. Co mi teda radis?

0 0
Nahlásiť

robec_ic
1666 prispevkov Žilina-Bytčica
#4. RE: Porada, jazdim malo (24. september 2013, 21:57)

mato1943 to napisal sice svojsky ale v podstate ma pravdu ... na tvoje jazdenie ti odporucam benzinovy motor. Nerozmyslal si napriklad nad novym Fiat Bravo 1.4 16v benzin?

Ma 6 stupnovu prevodovku. Spotreba isla trosku dole oproti starej verzii a teraz to ma 90koni. Je to v podstate velke auto, pozri si niekedy aky to ma kufor a ako to vyzera zvnutra. Auto je kvalitativne uplne niekde inde ako Fiaty z rokov, kore si mal ty. Po meste je auto zive a navyse 6ty stupen ti aj na dialnici zarucuje prijatelnu spotrebu. Samozrejme spotreba pri benzine zalezi od tvojej tazkej nohy a toho ako mas to auto nalozene.

Z inych aut by som pozrel aj po nejakom benzinovom VW. Napriklad znamy mal Boru 1.6 benzin, ktora 11 rokov nebola v servise. Len klasicka vymena, kolesa a oleje s filtrami.

Inak aj taka Toyota Auris, Honda Civic alebo Mazda 3 pripadne 6 by boli podla mna rozumne volby v benzinovej verzii. I ked ta Mazda 6 je uz kolos a potrebujes velky objem motora aby to auto islo celkom zivo a motor sa netrapil.

Alfa Romeo ... cuore sportivo ...
0 0
Nahlásiť

5 prispevkov
#5. RE: Porada, jazdim malo (25. september 2013, 09:30)

Dik za tipy, robec!
Bora by aj usla, no vyrabali sa tusim len do 2004, takze nieco 5rocne nezozeniem... Bravo je ok, ale chcel som nieco vacsie, skor nejaka limuzina. Nieco okolo 8.000e. Zena ma corsu, planujeme rodinu, chcel som 2. auto vacsie a priznam sa, ze i elegantnejsie (ako corsa, civic, bravo...). Ale predovsetkym som riesil, ci benzin, lpg alebo diesel.
Na margo kratkych trati s dieslom mi v toyote povedali, ze staci, ked naftovy motor raz mesacne prebehnem na dlhsiu trasu, aspon hodinu nech ide v kuse. Ci je to tak, neviem... Takze asi pojdem do dieslu, skusim ten passat po roku 2009 tusim tam uz neboli pumpy-dyzy, ale common rail, malo byto byt ok.

1 0
Nahlásiť
seliga.matej 696 prispevkov Žilina inzerátov #6. RE: Porada, jazdim malo (25. september 2013, 14:39)

robec_ic pise dobre. Vsetko co tu bolo vymenovane su asi najcastejsie chyby co sa ti na dieseli mozu stat a zrejme aj raz stanu. Ale ber do uvahy ze to nie su chyby ktore sa ti stanu za rok, hlavne ak najazdis 12.000 km rocne.

Taketo chyby sa objavuju po vela najadzenych km a rokoch pouzivania - samozrejme zalezi na stave auta - kedze nekupujes nove.

Ide mi len o to, aby ta niekto neodhovaral od kupy diesela tym, ze ti vymenuje vsetky chyb, ktore sa za zivotnost auta mozu vyskytnut.

Life is too short to remove USB safely
1 0
Nahlásiť

robec_ic
1666 prispevkov Žilina-Bytčica
#7. RE: Porada, jazdim malo (26. september 2013, 01:01)

Klidecek nie je zac.

Ano v podstate plati pravidlo ze diesel treba aspon raz za mesiac prehnat poriadne po dialnici. Neuskodi mu to, naopak prospeje. Napriklad taky DPF filter ma vtedy aspon sancu vypustit to co cely mesiac zbieral. Takisto turbo sa pekne pretoci. Najhorsia vec je drzat novy dieslovy motor (tym myslim motor s DPF, EGR) len v meste. Je len otazka casu kedy sa pri takomto jazdeni ozve napriklad DPF, EGR atd.

Diesle su vyborne motory pre dialnice a dlhe trate. Urcite nie su vhodne na brnkacky po meste (tym myslim 5km, vypnes, 5 km, vypnes, 5km vypnes ... na toto je super benzin).

Alfa Romeo ... cuore sportivo ...
0 0
Nahlásiť

5 prispevkov
#8. RE: Porada, jazdim malo (27. september 2013, 11:50)

Seliga Matej, presne to mi vsetci naokolo vraveli, nekupuj si diesel, vsetko sa ti tam pokazi Výborne . Vsetko, co vymenoval mato 1943.
ALE ja im vravim, keby som chcel male auto (grandepunto, corsu, polo, ap.) kupim si isto benzin 1.2 alebo 1.4. Ale potrebujem vacsie auto, premyslal som nad minivanom alebo limuzinou, tam predsa nebudem zivit benzinovy 1.8 alebo 2.
Nie som velkym fanusikom LPG, takze mi ostal len naftovy motor.
No a najnovsie som stretol kamosa, co je velmi zrucny mechanik (asi 20 rocna prax) a ten mi povedal, ze je to blbost, ze sa mi vsetko bude kazit kvoli malym vzdialenostiam a nizkemu rocnemu poctu km. Isto sa tie veci rychlejsie opotrebuju, ale zase nie tak rychlo a vsetko naraz, ako pisal mato 1943.
Navyse jeden priklad z praxe - moj brat ma merivu 1.7 cdti z r. 2004, kupil ju z Nemecka, ked mala 99.000km. Teraz ma cca 191.000km. Jazdi do prace len 11km, rocne spravi asi 15.000km. Auto pouziva 7 rokov a okrem dvojhmotneho zotrvacnika nemenil nic. Tak len tolko.

2 0
Nahlásiť
Prejsť na fórum:
Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Fórum / Kúpa vozidla / Porada, jazdim malo