kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!!

Aktuálne témy
Moje fórum: Dnes je 5. november 2025, 22:12

Strana 1 z 2:
  • 1
  • 2
Autor
Správa

6 prispevkov
#1. kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (30. marec 2013, 11:04)

Zdravim,

neviem sa rozhodnut, ci si mam kupit dieslove alebo benzinove auto...planujem investovat tak cca 6000e....denne absolvujem cestu zo samorina do dubravky a spat (cca 90km)....jedna jazda v kolone,druha plynule 60-70km/hod...plus raz za 2-3tyudne 300km po dialnici..co odporucate?

0 0
Nahlásiť
seliga.matej 696 prispevkov Žilina inzerátov #2. RE: kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (4. apríl 2013, 09:44)

no v tom pripade najazdis celkom dost, z ekonomickych dovodov by som volil diesel, ale stale viac sa dostavaju do popredia benzinove motory s nizkou kubaturou, skusil by som VW motory 1.4 / 1.6 TSi ak by si chcel benzinak, spotreba nie je tak vysoka a na nakladoch na prevadzku sa to vrati

Life is too short to remove USB safely
0 0
Nahlásiť

6 prispevkov
#3. RE: kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (4. apríl 2013, 11:19)

TSi nebrať ,hlavne nie do tej ceny,radšej diesel ale nie 1,4TDi od VW to je strašná 3 valcová blbosť a ani spotreba nie je boh vie aká

2 0
Nahlásiť

Z1p0
1 prispevkov Partizánske
#4. RE: kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (5. apríl 2013, 16:02)

ja mám už tretie auto na lpg a som spokojny keby riešim dalšie tak tiež lpg alebo by som zvažoval aj cng ročne spravím 15-20 tis pri týchto cenách phm som za tých 5 rokov čo jazdím ušetril celkom slušný balík odhadom tak 4tis e

2 0
Nahlásiť

patik987
3 prispevkov
#5. RE: kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (5. apríl 2013, 17:57)

ja bi som ti poradil asi diesel 1.9 tdi bud škodu alebo ww . Ja som mal octaviu 1.9 tdi a spotrebu v meste som mal 5,5 litra

0 3
Nahlásiť

1 prispevkov
#6. RE: kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (5. apríl 2013, 18:01)

odporucam LPG ale nie motory s turbom do 2000cm3, spotreba cca 9l lpg, ja mam forman na LPG a som spokojny ked jazdit iba na plyn, sam uvidis, ze je to cca o 40% vyhodnejsie. Prajem dobru kupu

2 0
Nahlásiť

robec_ic
1666 prispevkov Žilina-Bytčica
#7. RE: kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (5. apríl 2013, 19:01)

No ja si myslim ze je to celkom slusny nabeh. Zalezi ako chodis velmi zatazeny. Ak normalna rodinka tak 1.5 diesel v pohodicke s prehladom. Ak chodis zatazeny tak by som bral 2.0 diesel. Najazdis celkom dost. A na 60-70 km useky tie male kludne uz diesel plus tam mas 90km a k tomu sem tam 300km. Ten sa aj zohreje a ide efektivne. Na kratke brnkanice lepsi benzin.

Alfa Romeo ... cuore sportivo ...
0 0
Nahlásiť

725 prispevkov
#8. RE: kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (7. apríl 2013, 10:40)

najlacnejšie vozenie budeš mať na LPG. ja mám aurisa 1.6 a dal som do neho plyn. berie mi to 7,5 litra plynu na 100 km. Motor je výborný, točí veľmi dobre vo vysokých otáčkach, radosť s ním predbiehať.

1 l plynu na slovnafte stojí 75 centov, takže 100 km ma stojí 5,625 eura. Pri spotrebe 5 litrov nafty a cene 1,43 € za liter stojí 100 km až 7,15 €. Takže rozdiel je priepastných takmer 1.5 €. Pri nájazde 22 tis km, čo ty určite najazdíš pri takomto dochádzaní je rozdiel takmer 100 eúr na mesiac, čo je dosť.... Takže jednoznačne plyn.

fordy a fiaty takisto majú výborné benzínové motory (u forda brať len 1.6 74 kw - je to osvedčený spoľahlivý agregát. Výkonnejšie verzia je smädná)

5 0
Nahlásiť

robec_ic
#9. RE: kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (7. apríl 2013, 14:07)

len co to LPG na 300km useku po dialnici v 130tke ... neberie viac ako 7,5? Prave kvoli tej dialnici by som uvazoval o silenjsom diesli. AK sa uspokojis so 110km/h na dialnici kvoli spotrebe tak kludne 1.5 diesel alebo LPG.

1 0
Nahlásiť

5 prispevkov
#10. RE: kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (7. apríl 2013, 17:01)

No ked rátam 90km krát priemerných 21 prac.dní to je cca 1890 km k tomu pri frekvencii 1-2krát za mesiac cesta domou cca 900-1200km je väčšina odcestovaného v zápchach a pri 60-70km/h stačil by dáky benzín s LPG napr. tu vyssie spomínaná AURISka či niečo podobné.Ešte nevieme či na tom aute bude chodiť sám prípadne s dákym stopárom alebo nabalený s rodinkou/lebo tých smiešnych 300km aj pri 130ke s 1-2pasažiermi zvládne v pohode1.5 diesel alebo LPG/ .No a ked má za auto dať spomínanú sumu bolo by sa zamyslieť aj zhruba aké sa mu páči a aj podľa toho zohladniť či je ten model lepší z dieselom či s benzínom a pod.Silnejší diesel je super vec ale myslím že až na väčšie vzdialenosti a na iné cesty ako sú na svk napr. trasa SVK-DE cez AT kde sa dá nastaviť tempomat na 130 a pohodička pohoda a v DE aj viac Že aha

0 0
Nahlásiť

robec_ic
#11. RE: kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (7. apríl 2013, 20:18)

tak to mas pravdu Súhlasim

0 0
Nahlásiť

4 prispevkov
#12. RE: kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (8. apríl 2013, 07:56)

LPG je LPG, ak najdes nieco lepsie tak to musi byt od NASA!!!

2 0
Nahlásiť

725 prispevkov
#13. RE: kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (8. apríl 2013, 20:31)

pri 130 km/h mám spotrebu niekde okolo 9 -10 litrov plynu, čo je ekvivalent k 5 litrom nafty.

Pri nafťákovi pri 130 km h rátaj s reálnou spotrebou 6 - 7 litrov nafty. Aj tak je LPG výhodnejšie.

Ak chceš krúťak, tak si kúp 1.8 benzín, alebo 2.0 benzín, ide to svižne a spotreba plynu nie je vôbec väčšia.

0 0
Nahlásiť

robec_ic
#14. RE: kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (8. apríl 2013, 21:14)

Dobre vediet. Moj diesel 1.9 JTD berie pri 130tke tak 7 litrov priemerne. Tak potom to LPG je ozaj vyhodnejsie. Rozmlyslam veru nad nejakym vacsim benzinom (cez 2.0 litra) a supnut LPG.

0 0
Nahlásiť
Odin-16 19 prispevkov Poprad #15. RE: kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (14. apríl 2013, 00:49)

LPG mensi vykon, spaluje sa pri vysokych teplotach, dochadza ku slabemu premazavaniu kedze pri spalovani LPG vo vysokych teplotach hori aj mazaci olej, zanasa sa spalinami motor - ma vela vyhod ale aj nevyhod vraj vyhody prevysuju jeho nevyhody ja osobne by som na LPG nejazdil a len sa smejem sockarom co si kupia X5 alebo Escalade a prerobia si ho na LPG lebo nevedia ho uzivit Nesúhlasim Diesel pri poruche servis drahy, ja osobne by som ti oporucal nejaky benzin 1,4 pripadne 1,6

1 5
Nahlásiť

77 prispevkov
#16. RE: kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (14. apríl 2013, 14:05)

musím sa pridať k Odinu podarilo sa my nájsť inzerát na ford mustang ak si dobre pamätám nejakých 5.2 l približne 400 koní a s LPG musím povedať že takto som sa dlho nenasmial škoda že som si ten inzerát neuložil Haha Haha

0 3
Nahlásiť

725 prispevkov
#17. RE: kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (15. apríl 2013, 19:08)

odin, z dôvou neznalosti píšeš bludy.

prevádzkujem autoservis, preskákal som viace áut na LPG a dosiaľ som vlastnil iba dva diesle - citroen ax 1.4 diesel a volvo V70 2,5 TDI.

čo myslíš, prečo všetci mechanici u nás máme benzín plyn? lebo žijeme z opráv dieslových motorov.

pri spaľovaní LPG nedochádza k žiadnemu zlému premazávaniu. mazanie motora a spaľovanie zápalnej zmesi sú dve rôzne veci, ako mäso a zelenina.

Pri spaľovaní LPG nedochádza k spaľovaniu oleja, to je ďalší blud. Ak má niekto vybehaný motor, tak mu olej bude rovnako spaľovať na benzíne a aj na nafte.

pri spaľovaní LPG sa motor vonkoncom nezanáša spalinami, nakoľko z dôvodu chemickej skladby propán-bután horí jednoduchšie - čistejšie a produktom horenia propánu butánu je energia, vodná para a oxid uhličitý.

V chémii v 8. ročníku sa o tom učilo, že čím jednoduchší organický reťazec, tým ľahšie a rýchlejšie horenie.

Motor spaľujúci LPG je po otvorení čistejší, nakoľko sa nevytvárajú karbónové usadeniny.

Pri spaľovaní LPG a benzínu má motor stále rovnakú teplotu motora - 80 - 90 °C, teda takú, akú mu reguluje jeho termostat. Môžeš si to odsledovať na budíku hociktorého auta, že teplota nekolíše a je rovnaká aj na benzíne a aj na plyne.

Teoretická zápalná hodnota benzínu a LPG a reálne výbuchy vo valcoch sú zase dve rozdielne veci.

Ten kto má bmw x5 s osemvalcovým motorom a jazdí na LPG sa zase smeje takým ľuďom ako si ty, pretože sa vozí za rovnaké peniaze ak nie lacnejšie ako niekto v audi a6 2,7 TDI ale komfort, výkon motora je v úplne inej dimenzii.Treba si to vyskúšať a nečítať hlúposti na fórach od ľudí, ktorí s tým nemajú reálne skúsenosti a len tápu ako agentúra jedna babka povedala.

21 2
Nahlásiť

6 prispevkov
#18. RE: kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (15. apríl 2013, 22:09)

dakujem za rady...
No asi to vyzera na to LPG, lebo tych 45km tam je kolona a 45km spat je obchod,vylozenie spolucestujuceho a vzdy nejake zastavky....len zvazujem bud nad tymto:

http://www.autobazar.sk/4370442/fiat-grande-punto-1-4-8v-racing-a-t/

len ma odraduje znacka fiat...da sa jej verit...

alebo mam moznost kupit Renault Megane 1,6 r. 2009,najazdenych 70 000km...a prerobim toto na LPG...hm?
co by stalo prerobenie toho megana?

0 0
Nahlásiť

robec_ic
#19. RE: kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (15. apríl 2013, 22:39)

No co sa tyka Fiatu Grande Punto tak by som sa vobec nebal. A vybral si si to naj. Motor 1.4 8v je rokmi prevereny agregat ktory je spolahlivy. Staci klasicka udrzba a motor sa odvdaci. Olej Selenia, vymienat rozvody a filtre a je to ok.
Motory su jednoduche a servis je lacny. Urcite by som do toho isiel. A co sa tyka kvality tak Grande Punto je na tom velmi dobre. Chod si ho vyskusat a uvidis. A k tomu edicia Racing .... ten je ozaj pekny. Auto ktore jazdi za par korun a k tomu vyborne vyzera.

Naopak Renault Megane je podstatne vacsie auto. Mas viac miesta ale aj vacsiu spotrebu. Renault je drahsi na servis. Na 1.6 motore budes mat vozenie akurat. Aj do mesta aj mimo aj dialnica.

A punta by som nechal na benzine. Osobne sa mi obe auta velmi pacia a urcite by som ani ja nevedel co skor vybrat :-)

0 0
Nahlásiť

1 prispevkov
#20. RE: kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!! (16. apríl 2013, 11:26)

Môj osobný názor - je ten že plyn patrí do pece a kotlov a nie do áut. Videl som už veľa áut ktoré boli na plyn a ich majitelia sa vychvaľovali ako ušetria, no keď prišlo k hotovému tak auto nechcelo ísť. Oprava vyšla natoľko ako nové auto pomaly. A hlavne kto tu píše že z výkonu to neuberie tak nevie čo píše asi Že aha , kedže je to citeľne poznať. Keď najazdíš toľko koľko píšeš tak kupuj nejakého nafťáka 2.0 TDi alebo podobné. Mne napríklad osobne nevadí že miniem za benzín toľko záleží skôr na pôžitku z jazdy. Fajn

1 4
Nahlásiť
Prejsť na fórum:
    Strana 1 z 2:
  • 1
  • 2
Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Fórum / Kúpa vozidla / kupa auta...diesel ci benzin? (alebo LPG)..poradte!!